Працівник травмувався поза роботою: що оформлює роботодавець


29.05.2019

Мінсоцполітики вказало на специфіку фіксації невиробничого травматизму. Йдеться про ситуацію, коли потрібно складати акт за формою НТ (невиробничий травматизм) для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з травмою, не пов'язаною з виконанням трудових обов'язків.

    Як відомо, підставою для такої допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Якщо до комісії із соцстрахування на підприємстві надійшов такий документ з підкресленою причиною непрацездатності «невиробничі травми», комісія має з'ясувати обставини та причини отримання невиробничої травми застрахованою особою. Це роблять шляхом розгляду пояснень застрахованої особи, акта за формою НТ (невиробничий травматизм) або інших документів, які дають змогу визначити обставини отримання травми.

    Нагадаємо, форма зазначеного акта була затверджена постановою КМУ. Цією ж постановою затверджений Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру. Згідно з ним нещасні випадки, які сталися з працівниками, розслідує комісія, утворена юрособою, де працює потерпілий.

    Мінсоцполітики наголосило: якщо на день призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності розслідування нещасного випадку невиробничого характеру вже провели відповідно до зазначеного Порядку та склали акт за формою НТ, то комісія з соцстрахування враховує висновки розслідування під час вирішення питання щодо призначення або відмови у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

    Якщо розслідування не було, то комісія із соцстрахування має право з'ясувати обставини, за яких стався нещасний випадок, і винести рішення про оплату листка непрацездатності. У такому разі акт за формою НТ комісія не складає, оскільки це не є її компетенцією.

    Наприкінці профільне відомство акцентувало: Порядок № 270 містить чітко визначений перелік нещасних випадків, які підлягають розслідуванню. Тому, якщо до роботодавця надійде звернення потерпілого (його представника) щодо проведення розслідування нещасного випадку, керівник повинен прийняти рішення про створення комісії для проведення такого розслідування. А ось наявність акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру не є обов’язковою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.

    Про це йдеться в листі Мінсоцполітики.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП