Профспілки проти прийняття додаткових трудових правил під час війни


◦ Трудовi вiдносини
◦ Зміни в законодавстві
20.05.2022

Відкритий лист об’єднань професійних спілок України
до народних депутатів України


У час тяжких випробувань, які випали на долю нашого народу, коли на плечі простих людей ліг основний тягар боротьби за свободу та незалежність Батьківщини,  законодавчий орган – парламент країни 12 травня 2022 р. ухвалив у першому читанні законопроєкт № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність», який значно обмежує основоположні конституційні трудові права та гарантії сотень тисяч працівників цієї категорії й ставить їх у нерівні умови з іншими.

Звертаємо увагу, що цього ж дня Верховною Радою України ухвалено в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників» (реєстр. номер проєкту 5266), в якому одним з ключових є доповнення до ст. 21 КЗпП щодо  недопущення дискримінації у сфері праці.

Протягом останніх років національні профспілкові об'єднання офіційно і публічно доводили про несприйняття законопроєкту № 5371, що запроваджує крайні форми лібералізації трудових відносин та дискримінацію стосовно прав працівників, які працюють на підприємствах чисельністю до 250 осіб.

Наукові експерти та провідні правники у сфері трудового законодавства у своїх висновках також вказують, що положення законопроєкту № 5371 суперечать Конституції України, Конвенціям МОП, Директивам ЄС та на практиці призведуть до погіршення умов трудового договору для працівника порівняно з чинним законодавством через нав’язування йому невигідних умов в індивідуальному трудовому договорі, дискримінації працівників і ослаблення правозахисної ролі профспілок як їх законних представників.

Переконані, що результатом ухвалення зазначеного законопроєкту в цілому стане руйнація балансу інтересів сторін трудового договору і  формалізація можливостей для абсолютного диктату роботодавця стосовно працівника.

Ми засвідчуємо свою незмінну прихильність до соціального діалогу, комплексного підходу до реформування трудового законодавства шляхом підготовки та ухвалення нового Трудового кодексу України, який би враховував міжнародні норми й соціальні стандарти, визначені конвенціями Міжнародної організації праці, законодавчими актами Європейського Союзу. Недотримання цих принципів зашкодить швидкому вступу України до ЄС, чого всіма силами намагається досягти український народ.

ідставою для початку такої спільної роботи соціальних партнерів є завдання Уряду, визначене підпунктом 4 пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 21.04.2022 № 2215 «Про дерадянізацію законодавства України», щодо розроблення та внесення  протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом (07.05.2022) на розгляд Верховної Ради України проекту Трудового кодексу України.
 
Закликаємо народних депутатів України захистити європейський вибір Українського народу та не голосувати за проект № 5371!
 
 
Голова СПО об’єднань профспілок
Григорій ОСОВИЙ

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП