Публікації в соцмережах як підстава для перевірки Держпраці


◦ Перевірки та відповідальність
◦ Перевірки Держпраці
08.02.2021

Управління Держпраці у Закарпатській області повідомляє, що останнім часом у групі міської спільноти у відомій соціальній мережі стали з’являтися публікації застережувального змісту. Писали молоді краяни, котрі працювали в одному із закладів харчування в центрі Ужгорода. З їхніх слів, власниця кафе практикує прийняття на роботу без укладання трудових договорів і звільнення без виплати заробітної плати після проходження ними нібито кількаденного стажування. Тож ошукані працівники вирішили знеславити підприємницю, провчивши її в такий спосіб.

Ця інформація не пройшла повз увагу посадовців відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області. Щоб перевірити викладені у публікації факти, в Управлінні Держпраці був виданий наказ про проведення у вказаному кафе інспекційного відвідування згідно з Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого відповідною постановою Кабміну.

На момент проведення контрольного заходу в закладі харчування виявлено трьох працівниць: двох офіціанток та посудомийницю, котрі повідомили інспекторам праці, що проходять стажування, жодних офіційних документів не підписували. Сама ж власниця кафе спочатку намагалася переконати представників Управління Держпраці, нечебто торговельної діяльності із залученням найманої праці не здійснює, а в кафе на підставі укладеного договору «господарює» інша особа. Далі вона почала запевняти головних державних інспекторів, що нібито надавала інформаційні послуги краянам, які в майбутньому мали намір працювати в таких закладах.

Тепер підприємниці доведеться відповідати за порушення норм чинного законодавства про працю, зокрема в частині допуску до роботи працівників без трудових договорів. Водночас на усунення виявленого порушення внесено відповідний припис.


Нагадаємо, що в журналі «Заробітна плата» № 10/2020 у статті «Перевірки Держпраці: інформація від сторонніх осіб» розглядалося питання, яка саме і як інформація з «інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством» може бути використана в ході перевірки Держпраці, в т. ч. як підстава для її проведення.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП