Реєстрація безробітних і виплата їм допомоги — з першого дня


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Соціальне страхування
◦ Карантин
01.04.2020

Постановою КМУ від 29.03.2020 р. № 244 внесено зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу.

Новим абзацом п. 1 Порядку встановлено, що особливості реєстрації, перереєстрації безробітних, надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю в період встановлення карантину визначаються Державним центром зайнятості. Отже, слід чекати окремого порядку від Державного центру зайнятості.

Пункт 20 Порядку доповнено новими нормами. Передбачено, що в період встановлення карантину реєстрація безробітного здійснюється з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного за формою, визначеною Державним центром зайнятості. Призначення виплати допомоги по безробіттю в такому разі здійснюється з першого дня реєстрації безробітного.

Після завершення карантину безробітний зобов’язаний протягом 10 робочих днів подати до центру зайнятості перелік документів, визначених п. 17–19 цього Порядку. Йдеться, зокрема, про:

— трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості). Особа, яка втратила трудову книжку, пред’являє її дублікат чи довідку архівної установи про прийняття та звільнення з роботи;

— документ про освіту;

— військово-обліковий документ для осіб, які звільнилися із строкової військової служби (п. 17),

— документи, що дають право працевлаштовуватися за 5-відсотковою квотою (п. 19).

Період надання документів може бути продовжений з урахуванням поважної причини, передбаченої п. 28 цього Порядку. У такому разі документи подаються до центру зайнятості на наступний день, що настає після закінчення дії обставин, що склалися у зв’язку з поважною причиною.

Поважними причинами, наявність яких підтверджена відповідними документами, є хвороба громадянина, смерть членів його сім’ї та родичів, догляд за хворою дитиною віком до 14 років, відвідування лікарні, судових та правоохоронних органів, районних військкоматів, інших державних установ та інші обставини, які унеможливлюють відвідування центру зайнятості. Тепер до них додано й карантин.

 

► Вiд редакції  
Цікаво, що буде, якщо працівник звільняється за угодою сторін, звертається до центру зайнятості, а після закінчення карантину знову працевлаштується на попереднє місце роботи?


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП