Сферу страхування хочуть переформатувати


04.09.2019

Парламент отримав для розгляду підготовлений групою нардепів попереднього скликання законопроект «Про страхування». Вперше він був поданий до Верховної Ради ще у лютому 2015 р., а у березні 2016 р. навіть пройшов перше читання. І ось проект знову на столах законотворців, наразі його направлено на розгляд Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Законопроект передбачає викладення в новій редакції чинного Закону України «Про страхування», який було прийнято у 1996 р.

Зокрема, проектом пропонується:

  • реєстрація страховиків винятково у формі акціонерного товариства та введення нового порядку їх реєстрації;
  • створення інституту професійних перестраховиків;
  • установлення порядку розкриття інформації страховиками;
  • установлення вимог платоспроможності, що враховують якість активів страховика, його системи управління та розкриття інформації;
  • визначення умов доступу до діяльності на території України страховиками-нерезидентами;
  • надання дозволу на транскордонне страхування;
  • установлення вимог до власників істотної участі та порядку набуття істотної участі у страховика;
  • установлення вимог до системи корпоративного управління страховика;
  • визначення порядку регулювання посередницької діяльності;
  • визначення правового статусу актуаріїв, аудиторів у сфері страхування тощо.


Якщо страховики будуть створені винятково у формі акціонерного товариства, то інформація щодо їхньої діяльності буде відкритою. Адже їхню звітність публікуватимуть в засобах масової інформації та на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також буде розкрита інформація про власників. У проекті Закону дозволяється здійснення транскордонного страхування зі страхування ризиків, пов’язаних із морськими перевезеннями, комерційною авіацією, запуском космічних ракет і фрахтом (включаючи супутники). Страховик повинен буде систематично подавати уповноваженому органу інформацію про перелік пов’язаних осіб аби уникати укладання численних угод із пов’язаними особами на дуже вигідних умовах для останніх, що підриває платоспроможність страховика. Філії страховиків-нерезидентів для страхової діяльності на території України повинні отримати ліцензію. Положення проекту Закону містять загальні та конкретні вимоги до діяльності страхових брокерів та страхових агентств. Проектом Закону установлено обов’язок страховика проходити щорічний аудит у зовнішнього аудитора. Зовнішній аудитор має бути незалежним та має бути внесений до реєстру аудиторів, що можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ.

Про все це йдеться у законопроекті від 29 серпня 2019 р. № 0964.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП