Що таке дискримінація за віком на роботі


◦ Трудовi вiдносини
164

11.03.2024


Дискримінація за віком на ринку праці набула такого поширення, що за масштабами наближається до гендерної нерівності.

Літні працівники часто постають перед труднощами в галузі праці та занять через забобони щодо їхньої спроможності та готовності навчатися, тенденцію нехтування їхнім досвідом та тиск ринку, спрямований на наймання молодих працівників, зайнятість яких часто коштує дешевше.

Молоді працівники також можуть піддаватися дискримінації. Стаття 22 Кодексу законів про працю України встановлює, що забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника або з інших підстав, не передбачених законом.

На вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, зобов’язані письмово повідомити про причину такої відмови, яка має відповідати частині першій цієї статті. Будь-яке пряме або непряме обмеження трудових прав під час укладення, зміни та припинення трудового договору не допускається.

Вимоги статті 188 Кодексу законів про працю України визначають, вік, з якого допускається прийняття на роботу. Так, не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років.

Особи, які вважають, що зазнали дискримінації у сфері праці, мають право звернутися із скаргою до органів державної влади та/або до суду.


Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП