Що змінилося у військовому обліку жінок


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Військовий облік жінок
22.08.2022

Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що наразі Генеральний штаб ЗСУ опрацював питання застосування Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік, та проаналізував поточну потребу в мобілізації жінок.

Вона зазначила, що на сьогодні в державі немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Але водночас для Збройних сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Зважаючи на це, Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних сил України пропонує внести такі зміни до відповідних законодавчих і нормативних актів у частині взяття жінок на військовий облік:

  • скоротити Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних —  відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;
  • передбачити добровільність постановки на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку;
  • визначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

При цьому Г. Маляр нагадала, що обов'язковість постановки жінок на військовий облік, які мають визначені військово-облікові спеціальності, — це вимога чинного законодавства (п. 11 ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

Тому жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП