Технічний регламент безпеки машин: як проводиться перевірка типу машини


◦ Охорона праці
21.11.2023

Перевірка типу машини – це процедура оцінки відповідності, за допомогою якої призначений орган з оцінки відповідності (далі – призначений орган) підтверджує і засвідчує, що репрезентативна модель машин, що наведені в переліку категорій машин, до яких повинна застосовуватись одна з процедур оцінки відповідності (додаток 4 до технічного регламенту безпеки машин), відповідає вимогам зазначеного Технічного регламенту.

На кожний тип виробник або його уповноважений представник повинен:

  • підготувати та оформити технічний файл;
  • подати призначеному органу, обраному на свій розсуд, заявку на перевірку типу.

У заявці зазначаються:

  • повне найменування і місце перебування виробника та за необхідності його уповноваженого представника;
  • письмове підтвердження, що заявка на такий тип не була подана іншому призначеному органу;
  • технічний файл.

Крім того, заявник надає призначеному органу зразок типу (призначений орган з оцінки відповідності може запросити додаткові зразки, якщо це передбачено програмою випробувань).

Призначений орган повинен:

  • провести експертизу технічного файлу, перевірити, чи зразок типу вироблено відповідно до нього, і визначити елементи, що були розроблені відповідно до вимог національних стандартів :
    • якщо національні стандарти, не застосовувалися, провести або мати проведені відповідні перевірки, вимірювання і випробування з метою з’ясування, чи задовольняють прийняті рішення суттєвим вимогам щодо безпеки та охорони здоров’я Технічного регламенту безпеки машин);
    • якщо національні стандарти, були застосовані, провести відповідні перевірки, вимірювання і випробування з метою підтвердження фактичного застосування зазначених стандартів;
  • погодити із заявником місце проведення перевірки з метою підтвердження факту вироблення типу відповідно до технічного файлу, а також місце проведення необхідних перевірок, вимірювань і випробувань.

Якщо тип відповідає положенням Технічного регламенту безпеки машин, призначений орган з оцінки відповідності повинен видати заявнику сертифікат перевірки типу.

У сертифікаті повинно бути зазначено найменування і місцеперебування виробника і його уповноваженого представника, дані, які необхідні для ідентифікації схваленого типу, результати проведених досліджень та умови його видачі.

Виробник і призначений орган з оцінки відповідності повинні зберігати копію зазначеного сертифіката, технічний файл та іншу необхідну документацію протягом 15 років з дати видачі сертифіката.

Призначений орган з оцінки відповідності має постійний обов’язок повідомляти виробнику про будь-які значні зміни, які можуть вплинути на чинність такого сертифіката. Призначений орган повинен скасовувати сертифікати, які не є чинними.

Виробник повинен запитувати у призначеного органу перегляд чинності сертифіката перевірки типу кожні п’ять років.
 

У разі непоновлення чинності сертифіката перевірки типу машини виробник повинен зупинити введення відповідної машини в обіг.

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП