Уряд планує повернення паперових листків непрацездатності


◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
158

21.07.2024

Уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 11418 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо врегулювання питань видачі, продовження та перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності».

Законопроєкт спрямований на забезпечення можливості для пацієнтів у випадку, коли відсутність у лікуючого лікаря технічного доступу до електронної системи охорони здоров'я унеможливлює формування електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність, отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності на підставі паперового листка непрацездатності; а також на вдосконалення процесу перевірки листків непрацездатності уповноваженими особами.

Проєкт Закону передбачає внесення змін та доповнень до Закону № 1105, якими пропонується врегулювати питання листків непрацездатності, їх перевірки та здійснення повернення сум страхових виплат в разі встановлення необґрунтованості видачі листків непрацездатності.

Зокрема, планують передбачити використання паперових та електронних листків непрацездатності як підстави для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, унормувати питання засвідчення копій паперових листків непрацездатності.

Пропонується удосконалити процес проведення перевірок листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування. Зокрема, передбачається, що перевірки медичних висновків про тимчасову непрацездатність мають право робити тільки уповноважені лікарі, тобто лікарі відповідної кваліфікації та досвіду роботи.

Також планується внесення змін до процесу повернення коштів страхової виплати в разі встановлення необґрунтованості видачі листка непрацездатності.


Телеграм-канал представника уряду у ВР Тараса Мельничука 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП