Уряд працює над зменшенням гендерного розриву в оплаті праці в Україні


◦ Оплата праці
20.10.2022

Уряд найближчим часом завершить розробку Національної стратегії щодо  зменшення гендерного розриву в оплаті праці та плану її реалізації.  Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна під час виступу на 83-й сесії Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок.

“У процесі реалізації зобов’язань уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності, Мінекономіки розробляє проєкт Національної стратегії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці, а також план заходів щодо її реалізації, які мають бути затверджені в грудні поточного року. Окрім того, вже ухвалено низку рішень, які сприяють виконанню цього завдання. Зокрема, Мінекономіки підготувало нову редакцію закону “Про працю”, що забезпечить побудову трудових відносин на принципах рівної оплати за працю, рівної цінності та недопущення будь-якої дискримінації”, — повідомила Тетяна Бережна.

Також з метою забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною та поєднання ними трудових і сімейних обов’язків було реформовано законодавство у сфері соціальних відпусток, пов’язаних із народженням дитини та доглядом за нею. Внаслідок чого очікується збільшення частки чоловіків, які користуються відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому встановлено новий вид соціальної відпустки – відпустку при народженні дитини, що надається, зокрема, чоловіку, дружина якого народила дитину; батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Заступниця міністра економіки також звернула увагу, що незважаючи на високий рівень гендерного розриву в оплаті праці в Україні порівняно з рівнем у більшості країн ЄС та інших розвинених країн світу, динаміка щодо його скорочення є позитивною. Зокрема, розрив в оплаті праці жінок і чоловіків в Україні останні два роки демонструє тенденцію до скорочення (2020 р. — 20,4 %; 2021 р. — 18,6 %). А за останні 5 років він скоротився на 7,4 % — з 26 % у 2015 р. до 18,6 % у 2021-му. 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП