Верховна Рада ухвалила з правками Президента закон щодо звільнення за колабораціонізм


260

05.06.2024

4 червня Верховна Рада повторно, з урахуванням пропозиції Президента, ухвалила законопроєкт №  7731 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань".

Законопроєктом пропонувалося у зв’язку з випадками колабораціонізму, зокрема на підприємствах критичної інфраструктури, надати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі, якщо:

  • законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Зауважимо, що звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник (відповідно до ст. 43 КЗпП).

Нагадаємо, що 15 травня Президент наклав вето на цей законопроєкт і надав свої пропозиції, зокрема виключити норму про право роботодавця на звільнення співробітника за неінформування про зв'язки з фізичними особами, які перебувають у РФ та в окупації.  Саме з цією правкою Верховна Рада ухвалила закон.

Так, запроваджується поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку. Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, у тому числі інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Очікується, що цей Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування, крім пункту 2 цього розділу, який набере чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП