Штрих-код у військовому квитку: для чого це потрібно


◦ Військовий облік. Військова служба
4576

16.05.2024

Військовозобов’язаним наразі вклеюють у військово-обліковий документ штрих-код (VIN-код). Фактично це є ідентифікаційним кодом, який реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» автоматично присвоює військовозобов’язаному. Він, зокрема свідчить, що людина виконала вимоги закону про мобілізацію та оновила дані у ТЦК.

Якщо такого штрих-коду у військовому квитку чи іншому військово-обліковому документі немає, то буде зрозуміло, що певна людина не оновлювала даних у ТЦК. Тож якщо її зупинять на вулиці, буде складно довести протилежне.

Як раніше пояснювали у Генштабі, працівники ТЦК мають змогу підключитися до реєстру або в телефонному режимі з’ясувати з оператором реєстру щодо оновлення даних громадянина. Оператор з’ясує і розповість усю інформацію про громадянина.
При цьому наразі опрацьовується нормативно-правова база, за якою будуть видавати єдиний документ для військовозобов'язаного за єдиною формою.

З набранням чинності нової постанови Кабміну громадянам, у яких немає військово-облікового документа, видаватиметься документ нового зразка.

Разом з тим документи «старої» форми залишаться чинними, але у них будуть внесені відповідні відмітки про оновлення даних тощо.

Нагадаємо, що закон, який вводить цифровізацію військового обліку, набув чинності на початку квітня (законопроєкт № 10062). Завдяки реєстру «Оберіг» можна автоматично провести верифікацію людей без участі самих військовозобов'язаних. «Оберіг» буде поєднаний фактично з усіма реєстрами: демографічним, реєстром водіїв, реєстром податкової служби, Пенсійного фонду і так далі. 

Згодом за допомогою реєстру «Оберіг» формуватиметься електронний військово-обліковий документ, який буде в застосунку для військовозобов’язаних і матиме таку ж юридичну силу, як паперовий. Наразі Міноборони налагодило взаємодію з Мінцифри, щоб створити такий електронний військово-обліковий документ, раніше зазначала заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Слід зауважити, що Кабмін 10 травня затвердив Порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг». У Порядку має бути деталізовано, що таке Електронний кабінет військовозобов’язаного, як відбувається взаємодія «Оберегу» з іншими реєстрами тощо.

Однак станом на 12-00 16 травня текст постанови ще не опубліковано.


Судово-юридична газета

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП