Визначено правила виправлення помилок у листках непрацездатності під час воєнного стану


◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
26.10.2022

Мінсоцполітики, МОЗ та ФСС наказом від 15.09.2022 р. №1667/250/384од внесли зміни до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, яку доповнено новими п. 13-15. Вони потрібні для реалізації прав пацієнтів, які тимчасово втратили свою працездатність та внаслідок проведення бойових дій не можуть звернутися до того ж закладу охорони здоров'я для виправлення помилки у виданому листку непрацездатності.

Так, в Інструкції відтепер передбачено, що на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування у разі особистого звернення пацієнта, якому видано бланк ЛН, щодо виправлення помилок в раніше виданому бланку ЛН, рішення про виправлення приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров'я, а за її відсутності — керівник закладу охорони здоров'я за місцем проживання пацієнта (або за місцем отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги) за дотримання певних умов. А саме в разі неможливості звернення пацієнта до закладу охорони здоров'я, лікарем якого було видано бланк ЛН, у зв'язку з розташуванням такого закладу в районі проведення воєнних (бойових) дій, або перебуванням в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), або припиненням діяльності внаслідок обставин непереборної сили.

Помилки виправляються головою лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я, а за його відсутності — керівником закладу охорони здоров'я.

Виправлення помилки можливе лише в таких графах ЛН:

  • "прізвище, ім'я, по батькові непрацездатного" — за умови внесення змін не більше ніж на 35 % літер кожного слова;
  • "місце роботи: назва підприємства, установи, організації";
  • "причина непрацездатності" — за наявності первинної облікової медичної документації.

На випадки виправлення помилок відповідно до п. 13 цієї Інструкції не поширюються вимоги щодо оформлення дублікатів ЛН, передбачені п. 12 Інструкції.

Виправлення помилок вищенаведеним способом буде поширюватися на ЛН, що були видані згідно з п. 8-1 наказу МОЗ "Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки" від 01.06.2021 р. № 1066. 

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП