Встановлено трудові гарантії особам, позбавленим свободи внаслідок війни проти України


◦ Воєнний стан
◦ Зміни в законодавстві
02.06.2022

19 листопада 2022 р. набуде чинності Закон України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» від 26.01.2022 р. № 2010-IX.

Він передбачає низку соціальних гарантій, серед яких:

1. За особою, стосовно якої згідно із цим Законом встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, зберігається місце роботи (посада) протягом усього періоду позбавлення свободи, а також протягом шести місяців з дня звільнення в разі проходження такою особою заходів з медичної, реабілітаційної, у тому числі психологічної, допомоги, санаторно-курортного лікування, інших відновлювальних (постізоляційних, реінтеграційних) заходів у порядку, встановленому КМУ.

2. До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховують час, коли працівник, стосовно якого згідно із цим Законом встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, фактично не працював у зв'язку з позбавленням особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася зарплата.

3. Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі встановлення згідно із цим Законом факту позбавлення працівника особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

4. За громадянами України, стосовно яких згідно із цим Законом встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, страхові внески за весь період позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та протягом шести місяців після звільнення сплачуються в порядку і строки, визначені КМУ, за рахунок коштів державного бюджету.

До страхового стажу особи, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, зараховується фактичний строк позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП