Нагадаємо, що з 01.10.2024 р. тимчасово, на пів року, встановлюється ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб «з картки на картку». Ліміт діє на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта в одному банку на рахунки інших фізосіб. 

Народний депутат Ніна Южаніна у своєму телеграм-каналі підкреслила, що ліміт діятиме лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Ліміт не застосовуватиметься до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Також ліміти не застосовуватимуться в разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

Аналіз НБУ свідчить, що через картки «дропів» може проходити майже 200 млрд грн на рік.

«Ця інформація вже точно не дивує, залишається без відповіді запитання, чому за весь період існування кричущого порушення, ба навіть злочину проти економіки країни, ніхто не несе відповідальності. Кому це було вигідно, хто зараз намагається показати дієвість?» —  підкреслила нардеп.

«Водночас регулятор стверджує, що 98 % банківських клієнтів цих змін не відчують. То що заважало, маючи наявні інструменти моніторингу і контролю, зупинити злочин 2 % банківських клієнтів проти обороноспроможності країни?» — додала Н. Южаніна.

Постановою передбачено низку критеріїв до волонтерської діяльності, у разі відповідності яким ліміти застосовуватися не будуть:

  • фізична особа — користувач офіційно зареєстрована як волонтер;
  • проведення волонтерських зборів є типовою діяльністю за рахунками фізичної особи — користувача в надавачі платіжних послуг;
  • фізична особа — користувач подала лист від державного органу/військової частини/благодійного фонду щодо співпраці в межах організації збору коштів;
  • фізична особа — користувач надала інформацію щодо запланованих суми та строків збору коштів із зазначенням мети такого збору та подальшого використання зібраних коштів;
  • інформація з відкритих джерел, соціальних мереж та мережі "Інтернет" шляхом зіставлення з іншою наявною в надавача платіжних послуг інформацією підтверджує здійснення фізичною особою — користувачем волонтерської діяльності та мету зборів, що проводяться в межах волонтерської діяльності.