За стажування без належного оформлення — штраф 125 тис. грн


◦ Перевірки та відповідальність
◦ Відповідальність за порушення трудового законодавства
◦ Судова практика
30.07.2020

Головне управління Держпраці у Харківській області повідомляє, що Харківський окружний адміністративний суд визнав законною постанову Управління про накладення штрафу на підприємця. Повідомляється, що рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 15.07.2020 р. у задоволенні адміністративного позову ФОП Б. щодо скасування постанови про накладення штрафу в розмірі 125 190 грн відмовлено в повному обсязі. У позовній заяві позивач стверджував, що до нього має бути застосовано попередження.

У жовтні 2019 р. посадовими особами ГУ Держпраці у Харківській області було проведено захід державного контролю у формі інспекційного відвідування, в ході якого було встановлено, що з працівником, який працював в інтересах суб’єкта господарювання ювеліром, не було належно оформлено трудові відносини. Водночас суб’єкт господарювання не заперечував, що зазначена особа є його неофіційно оформленим працівником, який проходить стажування.

Судом було встановлено, що станом на момент проведення інспекційного відвідування ФОП Б. не було виконано приписи частини третьої ст. 24 КЗпП щодо вищезгаданого працівника, з ним не було належним чином оформлено трудові відносини.

Водночас позивачу було відмовлено в задоволенні вимоги щодо зміни міри юридичної відповідальності, обраної владним суб’єктом під час винесення постанови про накладення штрафу.

Зокрема, суд зазначив, що застосовуючи до позивача штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, Управління Держпраці не порушило його права бути притягненим до відповідальності за нормами чинного законодавства та діяло виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Враховуючи викладене, постанова про накладення штрафу відповідає нормам закону, а Управлінням Держпраці виконано обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення. Отже, суб’єкту господарювання доведеться сплатити штраф у розмірі понад 125 тис. грн.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП