З’явився текст Генеральної угоди на 2019–2021 роки


26.06.2019

14.05.2019 між профспілками, урядом і роботодавцями було укладено тристоронню Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019–2021 роки. Нарешті з’явився сам текст угоди, який можна переглянути ТУТ.   

Додатки до Генеральної угоди, зокрема, містять :

1. Перелік організацій роботодавців, які входять до складу всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

2. Перелік всеукраїнських об'єднань профспілок та їх членських організацій — суб'єктів Генеральної угоди.

3. Перелік і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників підприємств, установ і організацій, що мають міжгалузевий характер (крім бюджетної сфери), для встановлення в галузевих (міжгалузевих), територіальних угодах та колективних договорах.

Нормами Генеральної угоди визначено, що на підприємствах, в організаціях небюджетної сфери незалежно від форми власності тарифну ставку робітника І розряду встановлюють відповідною галузевою (міжгалузевою), територіальною угодою та на їх основі колдоговором.

Для підприємств галузей, в яких не укладено галузевих угод або положення укладених угод (згідно з реєстром, розміщеним на сайті Мінсоцполітики) не регулюють розмір тарифної ставки робітника І розряду, її розмір установлюють на рівні, що не менш як на 10 % вищий за встановлений на законодавчому рівні розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Звертаємо увагу! Підприємствам, установам, організаціям, для яких положення Генеральної угоди необов'язкові, не заборонено їх застосовувати. Роботодавець і працівники можуть у межах повноважень ухвалити узгоджене рішення керуватися її нормами та положеннями.

 

Джерело: сайт Федерації профспілок України
http://www.fpsu.org.ua

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП