Державна регуляторна служба пропонує скасувати затвердження Плану перевірок на наступний рік


◦ Перевірки та відповідальність
16.09.2022

Урядом країни взято курс на реалізацію Плану відновлення України, який, зокрема, містить заходи щодо модернізації функцій держави.

Тож команда ДРС працює над оптимізацією функцій у сфері нагляду (контролю), розробивши проєкт постанови, яким передбачається:

1. Скасування для контролюючих органів на період дії воєнного стану затвердження Плану перевірок на наступний рік та внесення відповідної інформації до Інспекційного порталу. 

2. Запровадження: 

– державного моніторингу позапланових заходів, які проводяться органами державного нагляду (контролю); 

– можливості реагування ДРС на порушення органами державного нагляду (контролю) умов проведення позапланових заходів. 

3. Встановлення відповідальності керівників контролюючих органів за невиконання вимог постанови, що полягає у: 

– проведенні перевірок, які підпадають під дію мораторію; 

– систематичному несвоєчасному поданні звітів (2 і більше разів); 

– неподанні звітів; 

– зазначенні у звітах недостовірної інформації чи поданні інформації в неповному обсязі.

До ДРС регулярно надходять запити від органів контролю щодо планування перевірок бізнесу на 2023 рік, оскільки щороку ними визначається перелік підприємців, які підлягають плановим перевіркам, та вноситься відповідна інформація до Порталу.

Важливо, що до процесу проведення перевірок залучено понад 900 контролюючих органів та більше 10 тисяч суб’єктів (ЦОВВ, їх територіальні органи та ОМС), які наповнюють Портал інформацією.

Враховуючи той факт, що постановою КМУ від 13.03.2022 р. № 303 заборонено проводити планові перевірки, пропонується скасувати необхідність затвердження планів таких перевірок та внесення інформації до Порталу.

Зазначене, у свою чергу, дозволить оптимізувати функції та завдання, зекономить бюджетні кошти та робочий час працівників органів влади.

До того ж існують факти порушень з боку контролюючих органів під час проведення перевірок бізнесу з підстав, не передбачених постановою.

Саме тому ДРС, як фільтр, за результатами моніторингу прийматиме рішення про необхідність перевірки контролюючого органу на відповідність дотримання вимог постанови та забезпечить персональну відповідальність посадових осіб.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП