Чи передаються у спадок соціальні страхові виплати


◦ Соціальне страхування
07.04.2023

 Відповідно до Цивільного кодексу України спадкування – це перехід прав та обов’язків (спадщини) від людини, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять права та обов’язки, які належали померлій особі на момент відкриття спадщини і які не припинилися внаслідок її смерті.

Права та обов’язки, що нерозривно пов’язані безпосередньо з особою спадкодавця, зокрема, право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, до складу спадщини не входять.

Тобто спадкоємці померлої людини можуть отримати лише ті страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, які належали застрахованій особі та не були одержані нею за життя. Саме  такі  виплати передаються членам сім’ї постраждалого, а в разі їх відсутності – входять до складу спадщини. 

При цьому до складу спадщини можуть включатися і суми страхових виплат, що не були своєчасно виплачені постраждалій людині з вини уповноваженого органу управління або його територіальних органів (Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).


Джерело: ПФУ

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП