Чи поширюються на сумісника гарантії трудового законодавства


◦ Трудовi вiдносини
◦ Заміна відсутнього працівника
◦ Сумісництво. Суміщення
◦ Судова практика
05.03.2021

На сумісника поширюються всі гарантії, передбачені КЗпП для працівників, а отже, його звільнення в період тимчасової непрацездатності, а також у період перебування у відпустці, у тому числі у зв'язку із прийняттям на роботу працівника, який не є сумісником, не відповідає вимогам трудового законодавства. Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 03.06.2020 р. у справі № 757/42264/16-ц.

Обставини справи

Позовна заява мотивована тим, що позивачку було прийнято на посаду лікаря за зовнішнім сумісництвом. Вона вказувала, що їй було надано відпустку без збереження заробітної плати, вона перебувала на лікуванні. Однак у цей період її звільнили. Позивачка просила суд визнати наказ про звільнення незаконним, скасувати його, поновити її на посаді лікаря. Місцевий суд відмовив у задоволенні позову, апеляційний суд погодився з цим рішенням.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд скасував постанову апеляційного суду з огляду на таке. У п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду трудових спорів» від 06.11.1992 р. № 9 судами роз'яснено, що правила про недопустимість звільнення працівника в період тимчасової непрацездатності, а також у період перебування у відпустці (частина третя ст. 40 КЗпП) стосуються як передбачених ст. 40, 41 КЗпП, так і інших випадків, коли розірвання трудового договору відповідно до чинного законодавства провадиться з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. При цьому маються на увазі щорічні, а також інші відпустки, що надаються працівникам як із збереженням, так і без збереження заробітку. Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця не може бути визнано обґрунтованим, якщо в день звільнення працівник перебував у відпустці.

Суд апеляційної інстанції не звернув уваги й не надав належної оцінки доводам апеляційної скарги про те, що на сумісника поширюються всі гарантії працівника, а отже, його неможливо звільнити під час перебування у відпустці, оскільки звільнення працівника-сумісника у зв'язку із прийняттям на роботу працівника, який не є сумісником, є звільненням з ініціативи роботодавця.

Посилання апеляційного суду на те, що позивачка працює на іншій роботі і її права не порушені, не має правового значення, оскільки дотримання трудових прав працівників, у тому числі тих, які працюють за сумісництвом, є загальнообов'язковим.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП