Чи утримувати ПДФО та ВЗ із сум середнього заробітку за час вимушеного прогулу


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Поновлення працівника на роботі
◦ Облік та оподаткування
◦ ПДФО та ВЗ
90

14.10.2024

В індивідуальній податковій консультації  від 25.09.2024 р. № 4597/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК ДПСУ розглядає питання щодо оподаткування ПДФО та ВЗ сум середнього заробітку, стягнутого з установи за час вимушеного прогулу на користь працівника.

Роботодавець, звернувшись до ДПСУ за роз’ясненням, повідомив, що на підставі виконавчого документа було проведено безспірне списання коштів на користь працівника в сумі, визначеній в судовому рішенні про його поновлення на роботі. При цьому ПДФО та ВЗ не сплачувалися.

Тож роботодавець просить ДПСУ роз’яснити:

  • хто в цьому випадку має бути суб’єктом нарахування, утримання та сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів із суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу;
  • чи виникає у фізособи, поновленої на роботі згідно з рішенням суду, обов’язок повідомляти податкові органи про поновлення на роботі та обов’язок сплатити податки з отриманої суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу, виплаченої без їх утримання.

Податківці, як завжди зацитувавши низку норм ПКУ про те, що є об’єктом оподаткування, хто є платником податків і податковим агентом, дійшли таких висновків:  

  • дохід у вигляді середньої зарплати за час вимушеного прогулу, стягнутої з рахунку роботодавця на підставі рішення суду, включається до оподатковуваного доходу платника податку як заробітна плата, за умови перебування такого платника у трудових відносинах з роботодавцем, та оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах. І юридична особа має виконати усі функції податкового агента, встановлені ПКУ, зокрема, в частині сплати ПДФО та ВЗ;
  • у фізособи немає обов’язку повідомляти податковий орган про поновлення на роботі та сплачувати з отриманих сум ПДФО та ВЗ.

Цікаво, чи стало роботодавцю з цього роз’яснення зрозуміло, як йому тепер виконати функції податкового агента й утримати ПДФО та ВЗ з поновленого працівника та сплатити їх у бюджет.

Ця проблема не є новою. Як казав один із президентів України, це ж було вже. І минуло майже 10 років, поки її врегулювали тоді. Але, як бачимо, створили знову.

Більше на цю тему читайте на нашому сайті найближчим часом.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП