Чи заборонять держслужбовцям використовувати рахунки в іноземних банках


◦ Бюджетна сфера
17.02.2022

15 лютого відбулося засідання Комітету з питань антикорупційної політики у режимі відеоконференції. Комітет розглянув у першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо встановлення заборони особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та членам їх сімей на відкриття та/або використання рахунків і збереження фінансових активів в іноземних банках» (№ 5350).

Законопроєктом пропонується заборонити особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та членам їх сімей відкривати та/або використовувати рахунки і зберігати фінансові активи в іноземних банках. Дану заборону пропонується не поширювати на осіб, які є дипломатичними службовцями.

Як повідомила голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, зацікавлені органи влади заявили про неможливість підтримки законопроєкту в запропонованій редакції. Так, представник Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) зазначив, що документ не відповідає Конституції України, міжнародним зобов’язанням і принципам юридичної визначеності.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Верховній Раді за підсумками розгляду у першому читанні законопроєкт відхилити.

Аналогічні зауваження були висловлені до проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деофшоризації доходів національних публічних діячів» (№ 6142).

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП