Чи застосовуються до працівників, які вивільняються під час воєнного стану, вимоги законодавства щодо попередження за два місяці та пропозиції іншої роботи?


◦ Воєнний стан
◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
13.05.2022

Частиною 4 ст. 49² КЗпП передбачено, що вимоги ч. 1–3 цієї статті не застосовуються до працівників, які вивільняються у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, пов’язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період.

Відповідно до ч. 1–3 ст. 49² КЗпП про вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

У випадках змін в організації виробництва та праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

Одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Положення ч. 4 ст. 49² КЗпП стосуються винятково тих працівників, зміна організації виробництва та праці яких безпосередньо пов’язана з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 р. № 3543-XII мобілізація — це комплекс заходів, необхідних для планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту — на організацію і штати воєнного часу. Для працівників підприємств, установ, організацій, в яких зміни в організації виробництва та праці не пов’язані із виконанням мобілізаційних завдань, які продовжують роботу під час воєнного стану та не залучаються до мобілізаційних заходів, вимоги ч. 1–3 ст. 49² КЗпП застосовуються у повному обсязі.

Враховуючи вищевикладене, Держпраці зазначає, що в разі вивільнення працівників під час дії воєнного стану у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, не пов’язаними із виконанням мобілізаційних завдань, застосовується порядок, передбачений главою ІІІ-А КЗпП, за винятком вимог ст. 43 КЗпП щодо попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації на звільнення працівника (ст. 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX).

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП