До 7 лютого слід подати оновлений статзвіт про заборгованість із зарплати


◦ Звітність
◦ Статистична звітність
01.02.2023

Нагадаємо, що Держстат наказом від 23.06.2022 р. № 195 затвердив нову форму статзвітності 3-борг (місячна) "Звіт про заборгованість з оплати праці".

Вперше її потрібно подати за січень 2023 року.

Подати звіт можна в електронній формі. Його внесено до Переліку форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2023 році.
 

Хто і куди має подавати цей звіт

 «Звіт про заборгованість з оплати праці» ф. № 3-борг (місячна) подають юридичні особи територіальному органу Держстатуякі відібрані для спостереження за власними критеріями.

Чи є ви в цьому переліку, можна дізнатися за своїм кодом ЄДРПОУ за допомогою спеціального сервісу на сайті Держстату за цим посиланням.

 

Термін подання

Як зазначено у самій формі Звіту, граничний термін його подання  не пізніше 7-го числа кожного місяця.
 

Отже, вівторок, 7 лютого є граничним терміном подання звіту.

Далі граничні терміни подання цього звіту протягом 2023 року такі: 7 березня, 7 квітня, 8 травня, 7 червня, 7 липня, 7 серпня, 7 вересня, 9 жовтня, 7 листопада, 7 грудня.

Про дати подання статзвітості можна дізнатися у Календарі подання статзвітності на 2023 рік.

 

Як заповнювати ф. №3-борг

У «Звіті про заборгованість з оплати праці» ф. № 3-борг (місячна) наводяться дані про суми невиплаченої заробітної плати, а також суми невиплаченої допомоги з тимчасової втрати працездатності, включаючи оплату перших 5 днів, кількість працівників, яким заборговано виплати.

Порядок заповнення Звіту можна дізнатися з роз'яснення Держстату від 01.08.2022 р. № 19.1.2-12/12-22. Далі звертаємо увагу лише на основні положення цього роз’яснення. 

 Звіт складається із двох розділів:

  •  розділ 1 «Інформація про відсутність заборгованості з оплати праці»;
  •  розділ 2 «Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (установі, організації)», що передбачаєзаповнення таких показників (в тис. грн з одним десятковим знаком):
  •  сума заборгованості з виплати заробітної плати;
  •  сума заборгованості з виплати заробітної плати, утворена у попередні роки; 
  •  кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату;
  •  сума заборгованості з виплат працівникам у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, включаючи оплату перших п'яти днів;
  •  сума заборгованості з виплати заробітної  плати, яка фінансується за рахунок бюджетних коштів.

Крім того, якщо сума заборгованості з виплати заробітної плати більше або менше 25 %  порівняно з попереднім періодом, потрібно надати окреме пояснення причин.

У разі відсутності заборгованості з виплати заробітної плати та виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності у розділі «Інформація щодо відсутності даних» робиться відмітка і форма далі не заповнюється. Причини відсутності заборгованості для відміток вказані у формі Звіту.

За наявності заборгованості заповнюють рядки 2010-2050.

 Показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати» містить інформацію щодо нарахованих, але не виплачених нарахувань з оплати праці всім категоріям працівників, а саме: 

  •  штатним працівникам; 
  •  працівникам, які працюють за сумісництвом; 
  •  особам, які працюють за цивільно-правовими договорами; 
  •  звільненим працівникам, поновленим на посаді за рішенням суду та іншим особам, яким було здійснено нарахування з оплати праці та з якими не здійснено своєчасні розрахунки.

У звіті за ф. № 3-борг станом на 1 лютого показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати, утворена у попередні роки» дорівнює показнику «Сума заборгованості з виплати заробітної плати» унаслідок того, що строк розрахунків із працівниками з оплати праці за січень ще не настав.

Заповнюючи форму, варто звернути на такі положення роз’яснення від 01.08.2022 р. № 19.1.2-12/12-22.

Показник «Сума заборгованості з виплати заробітної плати» містить інформацію щодо суми по розрахунках з оплати праці, строк виплати яких минув до 1 числа місяця, наступного за встановленим місяцем здійснення розрахунків із працівниками. І тут же наводиться приклад: звіт за ф. № 3-борг складений на 01 травня, то показники форми містять інформацію про суму повністю або частково не виплачених нарахувань з оплати праці за січень-березень звітного року та попередні періоди (звітного та попередніх років).

Крім того, Держстат надавав роз’яснення, з якого слідує, що невиплачена зарплата за січень не вважається заборгованістю станом на 1 лютого, незалежно від того,  чи термін її виплати встановлено до кінця січня чи до 7 лютого, як передбачено чинним законодавством.

Звіт за ф. 3-борг не містить спеціального рядка для відображення сум заборгованості з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ПФУ (ФСС), лише «Сума заборгованості з оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця», ряд. 2040

Проте у листі від 18.02.2021 р. № 05.6-16/113-21 Держстат роз’яснював, що в рядку 2040 слід відображати всю заборгованість з оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, в т.ч. за рахунок коштів соціального страхування. На цю ж тему ми публікували роз’яснення тут

 



Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП