Додаткова відпустка на дітей одному з батьків: версія від Мінекономіки


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальні відпустки
◦ Відпустки працівникам, які мають дітей
10.08.2021

Починаючи з 09.05.2021 право на отримання «дитячої» відпустки за ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР має один із батьків.

А у роботодавців виникла дилема: як дізнатися, що інший з батьків не скористався такою відпусткою, чи, може, обом батькам надавати таку відпустку?

На жаль, традиційно отримали роз’яснення у листі Мінекономіки від 01.07.2021 р. № 4712-06/34401-07, яке не містить відповіді на болючі питання.

Як же трактує наведену вище норму Мінекономіки?

  • Один з батьків має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший з подружжя в поточному календарному році не скористався своїм правом на цю відпустку.
     
  • Законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред'явити одному з батьків для підтвердження того, що він не скористався правом на додаткову соціальну відпустку. Тобто, роботодавці, вирішуйте самі!
     
  • Для роботодавця підтвердженням того, що інший з подружжя в поточному календарному році не скористався своїм правом на цю відпустку, може бути оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дитини не надавалася така соціальна відпустка. Що ж це має бути за такий документ, засвідчений належним чином, якщо він законодавством не передбачений?
     
  • "Стосовно надання додаткової соціальної відпустки жінці в період її перебування у відпустці для догляду за дитиною та/або у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами повідомляємо, що законодавством про працю не передбачено надання двох відпусток одночасно" — нагадує Мінекономіки у листі

    Так ніхто ж не заперечує, що дві відпустки одночасно не можуть бути, але чому ж не можна перервати відпустку по догляду за дитиною й взяти «дитячу» відпустку?

Що ж робити роботодавцям?

  • Затребувати довідку у того з батьків, які планує взяти «дитячу» відпустку, що інший нею не скористався.
     
  • Якщо один із батьків не працевлаштований, отримати від нього хоча б копію перших сторінок і останньої з записом про трудову діяльність. Інформацію про періоди трудових відносин містить також ВИТЯГ з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, який може отримати застрахована особа.
     
  • Встановити таку соціальну гарантію для працівників як надання «дитячої» відпустки батькам (незалежно від того, чи інший скористався такою відпусткою). Це право має бути закріплено у колдоговорі чи в Положенні про порядок надання відпусток.

Світлана ЛІСТРОВА,
незалежний експерт з трудового та податкового законодавства


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП