Дотримання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Особливі категорії працівників
04.12.2020

Головне управління Держпраці в Тернопільській області розмістило на сайті відповіді на запитання щодо виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

 

У яких документах відображається норматив робочих місць для осіб з інвалідністю?

Норматив щодо робочих місць для осіб з інвалідністю відображається у звітності, яка щорічно подається до Фонду соціального захисту інвалідів за місцем реєстрації підприємства, установи, організації чи фізичної особи — підприємця. Форма звітності затверджена Міністерством соціальної політики України (нову форму звітності див. тутПрим. ред.)


Хто здійснює працевлаштування осіб з інвалідністю в рахунок нормативів?

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативів робочих місць.


Чи включається в середньооблікову чисельність працівників для розрахунку нормативу фізична особа —  підприємець?

Ні, не включається. Адже фізична особа — підприємець є роботодавцем. Зокрема, частиною першою ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» передбачено, що норматив розраховується для ФОП, які використовують найману працю, із середньообліковою кількістю штатних працівників облікового складу.


Чи поширюється норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю на фізичну особу — підприємця?

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю поширюється як на підприємства, установи, організації, так і на фізичних осіб — підприємців.


Якщо на підприємстві протягом року змінюється кількість штатних працівників, як правильно вирахувати середньооблікову чисельність працівників за рік для правильного розрахунку нормативу робочих місць?

Відповідно до частини п’ятої ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою ст. 19 зазначеного Закону, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю, осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним, незалежно від того, чи працевлаштована особа з інвалідністю на повний чи неповний робочий час. Тобто для дотримання нормативу необхідно, щоб для особи з інвалідністю це було основним місцем роботи.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП