Як інспектор Держпраці допоміг працівнику поновитись на роботі


◦ Воєнний стан
◦ Призупинення трудового договору
20.11.2023


Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області розмістило на сайті повідомлення про те, як фахівці Управління допомогли поновитися на роботі працівникові, з яким, на його думку, роботодавець неправомірно призупинив дію трудового договору.

Під час перевірки підприємства, де працював чоловік, інспектори з’ясували, що роботодавець призупинив з ним дію трудового договору через те, що не може забезпечити безпечні умови праці у зв’язку із бойовими діями та відсутністю замовлень і продажів.

Встановлено також, що підприємство зареєстроване у Кропивницькому, який не входить до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф. Тому посилання роботодавця на неможливість забезпечити працівникові безпечні умови праці у зв’язку із бойовими діями, враховуючи роботу інших працівників за цією ж адресою, не відповідають дійсності і не можуть бути підставою для призупинення дії трудового договору.

За результатами перевірки інспектори склали припис про скасування наказу роботодавця щодо призупинення дії трудового договору.

Згодом працівник приступив до виконання своїх посадових обов’язків, а роботодавець виплатив йому середній заробіток за весь час призупинення ним роботи.


Від редакції додамо таке. У цьому повідомленні цікавим є аргумент фахівців Держпраці, чому роботодавець не мав права призупиняти з працівником дію трудового договору: місце роботи працівника — населений пункт — не входить до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, інші працівники за цією адресою працюють.

На тлі цього аргументу цікавим є роз’яснення фахівців Держпраці щодо неможливості звільнення працівників, які залишили робоче місце і не виконують свої трудові обов’язки у зв’язку із воєнними діями — такий факт не може розглядатися як прогул без поважної причини (див., наприклад, тут).

Може і в такому випадку слід орієнтуватися на Перелік? Інші працівники за цією адресою працюють…

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП