Як переселенцям стати на облік для отримання допомоги


◦ Воєнний стан
◦ Офіційні роз’яснення
01.04.2022

Мін'юст у телеграмі повідомив, що відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 р. № 332, внутрішньо переміщені особи мають право на отримання допомоги на проживання.
 

Допомога надається:

  • особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також з території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії;
  • ВПО, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України.

Для отримання допомоги необхідно отримати довідку ВПО. Найближчим часом буде можливість отримати довідку з використанням мобільного додатку "Дія".

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень;
  • для інших осіб — 2000 гривень.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Порядок звернення за допомогою:

1. Стати на облік ВПО, подати заяву:

  • особисто до органів соцзахисту, уповноваженої особи громади, ЦНАПу;
  • або дистанційно через портал "Дія".
  • отримати довідку про взяття на облік ВПО.

2. Подати заяву про отримання допомоги:

  • особисто до органів соцзахисту, уповноваженої особи громади, ЦНАПу;
  • або дистанційно через портал "Дія".
Увага! Допомога на проживання призначається автоматично без подання додаткового звернення ВПО, які станом на 1 березня 2022 р. отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП