Як підтвердити стаж для призначення пенсії


◦ Соціальне страхування
◦ Пенсійне забезпечення
27.05.2021


У Пенсійному фонді роз’яснили, що в разі відсутності в трудовій книжці записів про періоди роботи до 01.01.2004 р. або якщо в ній є виправлення чи неточні записи, трудовий стаж можна підтвердити такими документами:

  • довідками з посиланнями на відповідні накази про прийняття на роботу та звільнення з роботи;
  • особовими рахунками та відомостям про нарахування заробітної плати (довідками зазначеного зразка за Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1, та копіями архівних документів);
  • посвідченнями, характеристиками, письмовими трудовими договорами й угодами з відмітками про їх виконання та іншими документами, які містять відомості про періоди роботи.
Важливо: за відсутності зазначених документів приймаються членські квитки профспілок. При цьому періоди роботи підтверджуються лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

Для підтвердження стажу необхідно звернутися:

  • на підприємство (або до правонаступника), де особа працювала;
  • якщо підприємство припинило діяльність, то до архівної установи в тій місцевості, де особа працювала;
  • до органів Пенсійного фонду за умови надання інформації про місця знаходження підприємства/установи, до якої необхідно надіслати запит, та копій документів особи, яка потребує допомоги.

Період навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується: дипломами; посвідченнями; свідоцтвами; довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання та відомості про тривалість навчання за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Період військової служби підтверджується:

  • військовими квитками;
  • довідками, виданими військовими комісаріатами, військовими частинами та установами системи Міноборони, Держкордону, Головного правління командувача Національної гвардії, Управління охорони вищих посадових осіб України, органів управління інших військових формувань, що утворюються Верховною Радою України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки;
  • довідками архівних і військово-лікувальних установ.
Важливо: військова служба в складі діючої армії, в період бойових дій, в тому числі під час виконання інтернаціонального обов’язку, зараховується до трудового стражу на підставі довідок військових комісаріатів, які видаються в порядку, що визначається Міністерством оборони України. Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ приймаються довідки, які видаються в порядку, що визначається Міністерством внутрішніх справ.

Зверніть увагу, що для аналізу документів про стаж рекомендовано подати документи на оцифровування. Для цього необхідно за допомогою кваліфікованого електронного підпису через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України надати заяву в меню «Комунікації з ПФ», далі обрати вкладку «Відомості про трудові відносини» та долучити скан-копії документів про стаж у кольоровому вигляді.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП