Згідно зі ст. 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові дні і дні релігійних свят у січні:

  • 1 січня — Новий рік (неділя);
  • 7 січня — Різдво Христове (субота). 

За старими правилами, згідно з частиною третьою ст. 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідні 1 та 7 січня мали б бути перенесені на понеділки 2 та 9 січня, і українці отримали б двічі по три вихідні поспіль.

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 19 лютого 2023 р.  У період його дії не застосовуються, зокрема, норми ст. 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей 2 та 9 січня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують наразі самостійно.

Це підтверджує й Держпраці. Вона наголошує, що святкові дні не є вихідними і не переносяться на наступний день після святкового або неробочого.
 

Тому 2 січня та 9 січня є звичайними робочими днями, які враховуються у нормі кількості робочих днів на рік.

Та якщо роботодавець разом з трудовим колективом прийняли рішення про збереження додаткових вихідних під час дії воєнного стану шляхом відповідних положень колективного договору – ці дні виключаються із норми робочого часу на місяць та на рік і у разі проведення роботи в ці дні, вона оплачується за правилами роботи у вихідний день.

Щодо роботи банків, то за повідомленням НБУ, банки не працюватимуть 31 грудня, 1, 7 й 8 січня включно. А вже з 2 по 6 й з 9 січня 2023 року СЕП та банківська система України будуть працювати у звичайному режимі.

За повідомленням Казначейства, 30 грудня 2022 року його органи працюватимуть з клієнтами до 19:30, а з 3 січня 2023 року – у звичайному режимі.
 

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Джерело: ДтКт