Єдиний податок 2 %


◦ Воєнний стан
◦ Звітність
◦ Податкова звітність
◦ Єдиний звіт з ЄСВ і ПДФО
21.03.2022

Єдиний податок 2 % — фактично нова система оподаткування на період воєнного стану.

Платниками цього єдиного податку можуть стати як ФОП, так і юридичні особи, незалежно від системи оподаткування, на якій вони перебувають на цей час.

Тобто перейти на сплату єдиного податку за ставкою 2 % можуть як ФОП та юрособи — платники єдиного податку (зокрема, ФОП платники ЄП не лише 3-ї, а й 1-2 групи), так і ФОП та юрособи, що перебувають на загальній системі оподаткування, за умови, що протягом календарного (попереднього) року їх дохід не перевищував 10 мільярдів гривень.

Перехід на сплату єдиного податку за ставкою 2 % є добровільним. Для цього до податкової потрібно надати заяву. Термін надання — до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на цю систему оподаткування.

Таким чином, перейти на 3-тю групу із ставкою ЄП 2 % можна з 1-го числа будь-якого місяця, а не лише з 1 квітня.

Новоутворені суб'єкти господарювання, які бажають обрати ЄП 3-ї групи із ставкою 2 %, подають заяву за загальною процедурою, передбаченою ПКУ для 3-ї групи платників ЄП для таких випадків, та вважаються платниками ЄП з дати їх державної реєстрації.

Наразі незрозуміло, чи буде впроваджено нову форму заяви про реєстрацію платником цього єдиного податку чи можна буде використовувати «стару». Підстав для запровадження нової форми заяви немає, адже «стара» для цього цілком підходить.

У разі переходу на 3-тю групу ЄП із ставкою 2 % цей податок буде обчислюватись від суми отриманого доходу, тобто виручки — суми коштів, що надійшла на рахунок чи була отримана у вигляді готівки (з урахуванням особливостей для платників ЄП).

Незалежно від обсягу доходів після переходу на 3-тю групу ЄП із ставкою 2 % податок на додану вартість сплачувати не потрібно. Навіть якщо ви до цього були платником ПДВ. Платники ЄП 3-ї групи із ставкою 2 % звільнені від сплати ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Але від сплати імпортного ПДВ такі платники ЄП не звільнені. Тож у разі імпорту товарів ПДВ доведеться сплачувати у повному обсязі, якщо, звісно, це не товари, звільнені від сплати ПДВ.

Слід зазначити, що у звичайних умовах у разі переходу із загальної системи на єдиний податок платники ПДВ зобов’язані здійснити «умовний продаж», нарахувавши ПДВ на залишки товарів тощо, а його реєстрація як платника ПДВ має бути скасована. На жаль, у новому Законі про цей нюанс немає жодного слова.

У разі переходу на ЄП із ставкою 2 % умовний продаж здійснювати не потрібно, а реєстрація як платника ПДВ має зберігатись. Справа в тому, що такий перехід на єдиний податок є тимчасовим. Після скасування/припинення воєнного стану всі, хто перейшов на цей єдиний податок, АВТОМАТИЧНО повернуться до тих систем оподаткування, на яких вони перебували до переходу на ЄП 3-ї групи із ставкою 2 %.

Будемо сподіватись, що цей нюанс в подальшому врегулюють на рівні ПКУ, адже податківці ще ті «фантазери».

Разом з тим у законодавстві, окрім нюансу, що стосується ПДВ у разі переходу на ЄП, є й інші особливості, що стосуються обчислення податку та визначення бази оподаткування в разі переходу із загальної системи на ЄП та назад на загальну систему. Наразі незрозуміло, чи будуть вони регулюватись за загальними правилами, передбаченими розділом XIV ПКУ, чи в подальшому законодавець передбачить якісь окремі особливості для таких випадків.

Платники єдиного податку третьої групи із ставкою 2 % декларацію по єдиному податку подають за квартал із зазначенням суми помісячного доходу. Така декларація подається у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Враховуючи нюанс щодо зазначення у квартальній декларації сум помісячного доходу, це буде якась нова форма декларації, оскільки поточні форми такого зазначення не передбачають.

Сплата єдиного податку за ставкою 2 % має відбуватись у декілька етапів:

  • авансом, помісячно, до 15 числа за підсумками попереднього місяця (тобто, наприклад, до 15 травня потрібно буде сплатити ЄП від суми доходу, отриманого у квітні);
  • остаточний розрахунок (у звичайні строки, передбачені для квартальних сплат) після надання декларації за квартал, з урахуванням вже сплачених авансових платежів.

Ну і за бажання відмовитись від цієї системи оподаткування можна в будь-який момент (не чекаючи скасування воєнного стану) з першого дня місяця наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Наразі в Законі немає жодного слова про те, якого числа потрібно надати заяву про відмову від цієї системи оподаткування. Можна припустити, що за аналогією із реєстрацією надати заяву про відмову можна буде до кінця місяця, в якому прийнято таке рішення. Але у податкової може бути своя думка щодо цього.

Ну, і про обмеження.

Платниками ЄП 3-ї групи із ставкою 2 % не можуть бути:

1) суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи  підприємці), які здійснюють:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
  • видобуток, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом;

3) реєстратори цінних паперів;

4) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

5) фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

Інші обмеження, встановлені для платників ЄП п. 291.5 ст. 291 ПКУ, на платників ЄП 3-ї групи і ставкою 2 % не поширюються.

Чи переходити на сплату ЄП із ставкою 2 %?

На це питання кожен має відповісти для себе сам.

Такий перехід точно має бути вигідний платникам ЄП 3-ї групи із ставкою 5 %, і, можливо, тим, хто сплачує ЄП за ставкою 3 % + ПДВ.

Що стосується суб’єктів господарювання на загальній системі, які є платниками ПДВ, то, по-перше, тут потрібно передбачити, наскільки економічно доцільним буде такий перехід, а по-друге, варто взяти до уваги, що на цей час перехід на сплату цього ЄП та подальше повернення на загальну систему із ПДВ викликає багато запитань, відповіді на які наразі відсутні.


Олександр ЗАРАЙСЬКИЙ,
податковий консультант
https://www.facebook.com/zarajsky

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП