Комітет з питань соціальної політики рекомендує ВР врегулювати питання звільнення за колабораціонізм


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Зміни в законодавстві
◦ Перспективні проєкти
188

16.02.2024

14 лютого 2024 року відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у режимі відеоконференції.

За підсумками засідання народні депутати України – члени Комітету схвалили текст порівняльної таблиці з пропозиціями і поправками народних депутатів України (в тому числі внесених під час засідання Комітету) до проєкту Закону про внесення змін Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань за реєстр. № 7731 та рекомендували Верховній Раді України ухвалити цей законопроєкт у другому читанні та в цілому.

У зв’язку з випадками колабораціонізму, зокрема, на підприємствах критичної інфраструктури, законопроєктом пропонується дати роботодавцю право розірвати трудовий договір, якщо:

  • законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Зауважимо, що звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник (відповідно до ст. 43 КЗпП).

«Наразі завдання Верховної Ради України – унеможливити вплив колаборантів на національні інтереси та безпеку, не допустити їх на роботу на об’єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України та/або об’єктів критичної інфраструктури, якими є, зокрема, атомні електростанції, — зазначають автори законодавчої ініціативи.  Продовження роботи колаборантів на об’єктах критичної інфраструктури становить загрозу інтересам та безпеці не лише України, а й усього світу».

Законопроєктом також вводиться поняття «правила поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку. Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;
  • зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури, є, відповідно до положень законопроєкту, обов’язковим.

Відеозапис засідання Комітету розміщено за посиланням: 
https://www.youtube.com/watch?v=rTnKY4jUqx0&t=187s


Офіційний вебпортал парламенту України

 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП