Кому з роботодавців чекати інспектора праці під час війни


◦ Перевірки та відповідальність
22.12.2022

19 липня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Цим Законом внесені зміни до Кодексу законів про працю України, Законів України «Про оплату праці», «Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Наразі проводиться робота щодо приведення підзаконних законодавчих актів у відповідність до внесених змін.

Зокрема, внесені зміни передбачають, що у період дії воєнного стану інспектори праці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

  • додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;
  • законності припинення трудових договорів;
  • виявлення неоформлених трудових відносин.

Слід зазначити, що з початку війни до Держпраці надійшли тисячі звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. Найчастіше працівники звертаються з питань оплати праці, незаконного звільнення або призупинення дії трудового договору, примусового надання відпусток без збереження заробітної плати тощо.

З метою запобігання порушенням та враховуючи зміни, які відбулися в трудовому законодавстві у період воєнного стану, Держпраці проводить активну інформаційно-роз’яснювальну роботу як з роботодавцями, так і з працівниками. Це і підтримка роботодавців через консультації безпосередньо на підприємствах, яких з початку війни надано вже більше 33 тисяч.

Також це і дистанційне консультування як роботодавців, так і працівників через сервіс «інтерактивний інспектор». З 24.02.2022 р. майже 120 тисяч осіб звернулися за отриманням консультацій з питань праці. Найбільше звернень надходило з питань оплати праці – 40 тисяч, надання відпусток, у тому числі щодо відпусток без збереження заробітної плати – 15 тисяч, оформлення трудових відносин – 15 тисяч, звільнення – 10 тисяч.

Крім того, відповіді на питання, щодо яких найчастіше звертаються через сервіс «Інтерактивний інспектор», розміщуються на інформаційному порталі pratsia.in.ua. На сьогодні на порталі розміщено понад 120 відповідей.

Водночас не у всіх випадках роботодавці дослухаються до порад та роз’яснень. Саме в таких випадках інспектори мають реагувати на кожне з таких порушень.

Вчергове наголошуємо, що дотримання законодавства та недопущення порушень прав працівників – гарантія відсутності перевірок і штрафів!

Дотримання законодавства про працю – це повага до кожного працівника, до кожного українця.


Джерело: Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП