Новий закон про мобілізацію: чи забиратимуть в армію жінок


◦ Військовий облік. Військова служба
◦ Військовий облік жінок
237

03.05.2024

Новий закон про мобілізацію, який набуде чинності 18.05.2024 р., фактично не містить змін щодо призову жінок на службу. Але деякі категорії все-таки можуть бути призвані до армії.

Так, Закон №  3633 містить умови, за яких українок можуть призвати до армії. Важливе уточнення — тільки за добровільною згодою. Тобто примусово їх мобілізувати не можна.

Згідно зі зміненою ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" обов'язковому взяттю на військовий облік підлягають жінки, які придатні до служби за станом здоров'я та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Добровільно на облік можуть стати жінки зі спеціальністю та/або професією, спорідненою з військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку Міноборони.

Жінки, які стоять на військовому обліку, можуть бути призвані до армії або залучені до робіт із забезпечення оборони України лише добровільно у воєнний час. У мирний час — укласти контракт на військову службу чи перебувати у військовому резерві теж можна лише добровільно.

При цьому прописано гендерну рівність. Тобто жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками, в однакових умовах приймаються на службу за контрактом, призиваються та проходять службу.

Частина ЗМІ заявляли, що в Україні готують примусову мобілізацію жінок. Проте Центр протидії дезінформації при РНБО заявив, що це питання не стоїть на порядку денному. Жоден закон, що стосується мобілізації, не передбачає мобілізації жінок. Це питання на сьогодні неактуальне і не розглядається органами влади. "Жінки можуть мобілізуватися до Сил оборони України виключно добровільно. Інше  не планується", — додали в ЦПД.

 

Військовий облік для жінок-медиків

Із 1 жовтня 2023 року українки з медичною та фармацевтичною освітою мали стати на облік у ТЦК. Це не означає мобілізацію, оскільки облік необхідний для узагальнення даних про резерв медиків в Україні. Власне, норма про військовий облік жінок-медиків діє з 1992 року. Відповідно до неї обліку підлягають ті, хто відповідає віковим (до 60 років) та медичним критеріям проходження служби (визначаються військово-лікарською комісією).

У затвердженому Міноборони Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, доволі багато професій та спеціальностей. З-поміж них медицини та фармацевтики стосуються такі категорії споріднених спеціальностей:

  • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
  • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
  • ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна;
  • психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення.

Своєю чергою, серед споріднених професій названі:

  • професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, професіонали в галузі стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, професіонали в галузі фармації, провізори, професіонали в галузі медико-профілактичної справи, наукові співробітники в галузі медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства), допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
  • професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів
  • оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров'я;
  • професіонали в галузі ветеринарної медицини, ветеринари, асистенти ветеринарів, допоміжний персонал у галузі ветеринарії.

 

Хто з жінок-медиків не підлягає мобілізації

Жінки-медики, які стали на облік військовозобов'язаних, не підлягають призову за мобілізацією, якщо вони заброньовані або визнані тимчасово непридатними до служби за станом здоров'я (на строк до 6 місяців).

Навіть за згодою мобілізації не підлягають ті, у кого:

  • троє та більше дітей молодше 18 років;
  • дитина з інвалідністю (до 18 чи 23 років залежно від групи);
  • усиновлена дитина молодше 18 років;
  • якщо жінка-медик сама виховує дитину (дітей) до 18 років або зайнята постійним доглядом.

Крім того, не зможуть мобілізуватися:

  • за наявності дитини віком до 18 років, якщо чоловік теж проходить службу;
  • визнані непридатними за станом здоров'я чи віком;
  • матері-одиначки;
  • опікуни дитини з інвалідністю;
  • дружини осіб з інвалідністю І чи ІІ груп;
  • дружини осіб з інвалідністю III групи (втрата кінцівки, кистей рук, стоп ніг, одного з парних органів, онкологія чи психічні вади);
  • ті, у кого один із батьків має інвалідність І чи ІІ груп або ті, у кого один із батьків чоловіка має інвалідність І чи ІІ груп (якщо більше немає невійськовозобов'язаних, які зможуть за ними доглядати);
  • якщо близькі родичі загинули або зникли безвісти на війні;
  • якщо близьким родичам надали звання "Герой України".

Не підлягають призову здобувачки вищої освіти (на денній формі, докторанти та інтерни).


РБК-Україна 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП