ПФУ розробив проєкт порядку подання відомостей про трудову діяльність в електронній формі


◦ Кадрове діловодство
◦ Трудова книжка
◦ Електронна документація
19.04.2021

Запровадження електронної трудової книжки: роз'яснення ПФУ | Професійні  виданняРоботодавцям і працівникам запропонують механізм подання відомостей про трудову діяльність в електронній формі. Для цього ПФУ розробив проєкт постанови «Про затвердження Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі».

Відомості про трудову діяльність працівника в електронній формі можуть бути подані через вебпортал електронних послуг ПФУ в сканованому або оцифрованому вигляді. Їх зможе подати роботодавець за працівника або сам працівник.

Відомості про трудову діяльність можна подати в такий спосіб:

  • у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування;
  • в оцифрованому вигляді — шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ, до якого додають скановані копії документів, на підставі яких створюють запис.

На скановані документи обов'язково накладають кваліфікований електронний підпис страхувальника або працівника, тобто особи, яка подає інформацію.

Вказаний проєкт розроблено на виконання п. 4 постанови КМУ «Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі» від 27.11.2019 р. № 1084.

Однак 10.06.2021 р. набуде чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX. Саме він скасовує обов’язковість паперової трудової книжки і вимагає, щоб облік трудової діяльності працівника здійснювався в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб.
 

Пояснювальна записка до проєкту постанови

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП