Про обчислення заробітку для призначення страхових виплат особам, призваним на військову службу під час мобілізації


◦ Соціальне страхування
13.12.2023

Федерація профспілок України звернулась до Міністерства соціальної політики України щодо необхідності внесення змін до відповідних нормативних актів та забезпечення належного соціального захисту застрахованих осіб, призваних на військову службу під час мобілізації.

Так, з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» з 19.07.2022 р. із законодавства було виключено норму про збереження середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації.

Отже, для мобілізованого працівника період, поки він служив у лавах ЗСУ і за ним не зберігався середній заробіток за місцем роботи, не виключався з періоду, за який розраховуються виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, що зменшувало їх розмір.

З метою збереження рівня соціального захисту зазначеної категорії застрахованих осіб ФПУ неодноразово зверталась до державних органів влади з проханням врегулювати зазначену проблему. У відповідь Кабмін прийняв постанову від 02.06.2023 р. № 561,  згідно з якою починаючи з червня цього року ситуацію було вирішено. Проте незахищеними лишилися особи, які проходили військову службу, і страхові виплати яким було призначено у зв’язку з нещасним випадком на виробництві до червня цього року – для цієї категорії громадян виплати автоматично зменшувались, а отже, це питання також потребувало вирішення.

На звернення ФПУ Мінсоцполітики відповіло, що наразі у Міністерстві розробляється відповідний проєкт постанови КМУ з метою вирішення зазначеної проблеми.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП