Що потрібно пам’ятати під час прийняття на роботу особи з інвалідністю


◦ Трудовi вiдносини
◦ Прийняття на роботу
◦ Особливі категорії працівників
407

10.07.2024


Під час прийняття на роботу особи з інвалідністю роботодавцям потрібно пам’ятати:

  • під час працевлаштування особи з інвалідністю не встановлюється випробувальний строк. Звертаємо увагу: згідно з ч. 2 ст. 2 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 15.03.2022 р. № 2136-IX у період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників (прим. ред. KadrEX);
  • інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк;
  • відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, переведення працівника з інвалідністю на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан працівника з інвалідністю перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенням здоров’я осіб з інвалідністю;
  • у разі скорочення чисельності або штату переважне право залишитися на роботі за рівних умов продуктивності праці та кваліфікації надається особам з інвалідністю внаслідок війни (п. 5 ст. 42 КЗпП).
Працівники, які отримали на підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання, мають переважне право на залишення на роботі в разі скорочення штату або чисельності працівників, якщо за кваліфікацією та продуктивністю праці вони не поступаються іншим працівникам.

Однак законодавство не забороняє звільняти з роботи працівників з інвалідністю з причин, не пов`язаних з інвалідністю (прогул, порушення трудової дисципліни тощо).


Північно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП