Продовження відпустки через хворобу або отримання компенсації


◦ Час відпочинку
◦ Відпустки
◦ Соціальне страхування
◦ Тимчасова непрацездатність
◦ Листок непрацездатності
14.06.2021

 Фахівці Мінекономіки нагадали, що якщо тимчасова непрацездатність настала в період відпустки, останню продовжують на кількість днів, протягом яких працівник відповідно до листка непрацездатності був непрацездатний (п. 1 частини другої ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР).

Сам по собі факт тимчасової непрацездатності не означає, що працівник може на свій розсуд вирішувати питання про перенесення відпустки на період, наступний за днем завершення тимчасової непрацездатності. Навіть у разі продовження відпустки у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю працівника невикористана частина щорічної відпустки після закінчення зазначених обставин не використовується працівником самостійно, вона має бути надана. Цю частину відпустки надають шляхом видання роботодавцем наказу (розпорядження) на підставі листка непрацездатності працівника та його заяви. На цьому наголошено в листі Мінекономіки від 15.10.2020 р. № 3512-06/62457-09.

Також у міністерстві вказують, що в разі виконання умови щодо використання працівником у відповідному робочому році щорічної відпустки тривалістю 24 календарні дні невикористану частину щорічної відпустки у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю працівника в такому випадку можна замінити грошовою компенсацією на підставі листка непрацездатності, заяви працівника та наказу роботодавця про надання компенсації за невикористану частину відпустки.

Проте зважайте, якщо дата продовженої відпустки або дата наказу роботодавця про надання компенсації за невикористану частину відпустки припадає на наступний місяць після первинного надання щорічної відпустки, нову середню заробітну плату розраховують згідно з Порядком № 100, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати зазначеної компенсації.

У такому разі потрібно сторнувати суму відпускних, що припадають на дні тимчасової непрацездатності працівника, нарахувати «лікарняні» та суму відпускних за календарні дні продовженої відпустки виходячи з нової середньої зарплати. У разі обчислення середньої зарплати для оплати часу продовженої відпустки або виплати компенсації слід врахувати «лікарняні».

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП