Реальна історія: оплата надурочних годин у разі виконання роботи за трудовим договором з нефіксованим робочим часом


◦ Робочий час. Режими роботи
◦ Трудовий договір із нефіксованим робочим часом
◦ Оплата праці
14.12.2023

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління) звернувся пан Дмитро, який працює на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом. Він повідомив, що був залучений до роботи поза межами базових годин, які зазначені в трудовому договорі, і тривалість робочого часу була більшою за 40 годин на тиждень, але коли отримав заробітну плату, зрозумів, що надурочні години не були оплачені в подвійному розмірі.

Інспектор праці Міжрегіонального управління зв’язалась з роботодавцем пана Дмитра та повідомила, що відповідно до статті 21¹ Кодексу законів про працю України (далі – КЗПП України) якщо робота виконується поза межами базових днів та годин, але загальний час роботи працівника не перевищує визначеної договором нормальної тривалості робочого часу, така робота має бути оплачена у розмірі, визначеному в трудовому договорі.
 

У разі перевищення нормальної тривалості робочого часу оплата відбувається в порядку, передбаченому статтею 106 КЗпП України (в подвійному розмірі годинної ставки за кожну годину роботи в надурочний час).

Роботодавець визнав свою помилку, нарахував і виплатив пану Дмитру заробітну плату за всі години, що були відпрацьовані ним понад норму.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП