Роботодавець може самостійно підготуватись до заходу державного нагляду


◦ Перевірки та відповідальність
◦ Перевірки Держпраці
21.02.2022

Оскільки на багато компаній чекають перевірки дотримання законодавства про працю, в рамках проєкту «ЕВА. Прозорий діалог» експертки головного управління Держпраці у Львівській області Наталія Климчук — начальниця відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятості та інших нормативно-правових актів у м. Львові та Галина Струтинська — головна державна інспекторка відділу нагляду в АПК та СКС надали роз’яснення щодо повноважень Держпраці.

Держпраці здійснює заходи із державного контролю у формі планових та позапланових перевірок із дотримання законодавства про працю, охорону праці, зайнятість населення, а також у сфері гірничого нагляду. Наприкінці календарного року Держпраці публікують план перевірок на наступний рік із зазначенням дати початку здійснення заходу та сфери контролю. Із планом-графіком можна ознайомитись за посиланням: https://medoc.ua/blog/richnij-plan-perevirok-derzhpraci-na-2022-rik

Позапланові перевірки здійснюються на підставах, визначених ст. 6 Закону № 877, зокрема на підставі отриманого звернення від працівника про порушення його законних прав чи інтересів.

Зверніть увагу, що:

  • письмове повідомлення про проведення перевірки Держпраці надходить за 10 днів до початку;
  • інспектор повинен мати посвідчення-книжечку та направлення на проведення заходу з державного контролю.

Якщо ви сумніваєтесь у підставності відвідування інспектором вашої компанії, ви можете зателефонувати за номером, що міститься у направленні, та дізнатись, чи є вказана уповноважена особа працівником органу нагляду та чи дійсно направлена до вас на перевірку.

Запрошені експертки наголосили: Кодекс законів про працю є головним документом, який визначає порядок здійснення трудових відносин. А трудовий договір/наказ є документом, що підтверджує їх належне оформлення.

«Неофіційно оформлені трудові відносини були і є критичним порушенням на підприємстві», — наголосила пані Климчук. Разом з тим кожен роботодавець має право усунути усі порушення, що зафіксовані у приписі, та «реабілітуватись», щоб уникнути застосування штрафних санкцій.

Варто також зазначити, що роботодавець може самостійно підготуватись до заходу державного нагляду за бланком акта перевірки

У разі виникнення запитань компанії-члени можуть звертатись до громадської приймальні Держпраці за телефоном 0322 354 842 та отримувати консультації з метою приведення документів тощо у відповідність до законодавства.

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП