За інформацією Мінцифри, для мобільності бізнесу в умовах воєнного стану з 1 вересня на порталі "Дія"  запускається послуга "єВідрядження". 19 серпня уряд ухвалив постанову, яка дозволяє впровадити цю послугу в експериментальному форматі.

Нею зможуть скористатися фізичні особи підприємці та юридичні особи, які:

  • подали податкову звітність;
  • не мають заборгованості з єдиного внеску на державне соціальне страхування;
  • середня заробітна плата в компанії становить не менше 20 тисяч гривень;
  • внесли гарантований платіж у розмірі 200 тисяч гривень;
  • кількість застрахованих осіб за останній місяць звітного кварталу має бути не менше 10 осіб.

Виїхати в робочу поїздку за кордон можна строком до 7 днів. Отримати дозвіл на виїзд одночасно зможуть не більше 10 % від кількості застрахованих осіб. Але при цьому не більше 10 осіб із компанії одночасно.

Попередньо підприємець вноситиме 200 тис. грн застави на власний рахунок в Ощадбанку. Ці гроші йому повернуть після того, як особа, що була у відрядженні, повернеться до України.

У разі порушення умов відрядження заставу перерахують на потреби Міністерства оборони, а підприємство не зможе більше ніколи оформити нові дозволи на виїзд співробітників за кордон, а вже  чинні будуть скасовані.

Механізм “єВідрядження” цифровізовано учасники подаватимуть заявки та отримають дозволи через портал “Дія”. Таким чином буде прискорено процес та мінімізовано бюрократичні й корупційні ризики.