Виплати медпрацівникам у разі тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання на COVID-19


◦ Соціальне страхування
17.12.2021

Управління Держпраці у Житомирській області на своєму сайті розмістило роз’яснення Фонду соціального страхування України щодо страхових виплат медичним працівникам внаслідок захворювання на COVID-19.


Виплати медпрацівникам у разі настання тимчасової непрацездатності

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 р. № 394 гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, була віднесена до переліку професійних захворювань. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності. Медичним працівникам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

 

Виплати в разі інвалідності або смерті внаслідок захворювання на COVID-19

Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я:

1. У разі встановлення групи інвалідності протягом 1 (одного) календарного року, що настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою, за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження — залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менше 300-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 01 січня календарного року. Виплата призначається і виплачується працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

2. У разі смерті працівника — у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 01 січня календарного року. Страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Медичний працівник, смерть якого настала внаслідок інфікування коронавірусною хворобою, прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків. Члени сім’ї такого працівника, його батьки та утриманці користуються усіма відповідними правами та гарантіями, передбаченими законодавством України.

Постановою КМУ від 17.06.2020 р. № 498 було затверджено Порядок здійснення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19 та визначення їх розмірів. Порядком передбачено, що в разі встановлення медичному працівникові групи інвалідності та ступеня втрати працездатності протягом одного календарного року внаслідок захворювання на COVID-19, що настало під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, виплата проводиться разово в таких розмірах:

  • 400-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю І групи;
  • 350-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю ІІ групи;
  • 300-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю ІІІ групи.

У разі смерті медичного працівника, що настала внаслідок його інфікування COVID-19, під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, членам сім’ї, батькам, утриманцям померлого медичного працівника проводиться виплата в розмірі 750-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року.

Страхові виплати призначаються і виплачуються управліннями виконавчої дирекції Фонду в областях, м. Києві або їх відділеннями.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП