За невиплату заробітної плати передбачена кримінальна відповідальність


◦ Перевірки та відповідальність
◦ Відповідальність за порушення трудового законодавства
09.07.2021

ЛоготипВ якому випадку роботодавця можуть притягнути до кримінальної відповідальності?

«За невиплату працівнику заробітної плати», — відповіла начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Ганна Гоголева.

Право кожного громадянина на своєчасне одержання винагороди за працю та соціальних виплат закріплене у ст. 43, 46 Конституції України. Реалізація зазначених конституційних прав громадян також регулюється Законом України «Про оплату праці», КЗпП, іншими законодавчими та нормативними актами. Зокрема, законодавством визначено строк, періодичність і місце виплати заробітної плати.
 

За що передбачена кримінальна відповідальність

Кримінальна відповідальність передбачена не лише за невиплату заробітної плати, а й за невиплату стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати. Відповідно до ст. 175 ККУ під невиплатою слід розуміти неповну або несвоєчасну виплату громадянам зазначених соціальних гарантій. При цьому невиплата утворює склад кримінального правопорушення, якщо вона є безпідставною й триває більше ніж один місяць.

Це означає, що якщо виплати не здійснюються на законних підставах (наприклад, з працівника утримується частина заробітної плати для покриття його заборгованості підприємству, на якому він працює, або ж невиплата була зумовлена об'єктивними причинами, такими як відсутність бюджетного фінансування), склад кримінального правопорушення в таких випадках відсутній.

Також зазначається, що визначальним є саме умисність у діях: наприклад, нецільове використання коштів, призначених для виплати заробітної плати.
 

Суб'єкт кримінального правопорушення

Суб'єктом кримінального правопорушення, передбаченого ст. 175 ККУ, може бути лише керівник підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності. Інші службові особи, а також приватні особи можуть нести кримінальну відповідальність за цією статтею лише як співучасники.
 

Випадки звільнення від відповідальності

Водночас частиною третьою ст. 175 ККУ передбачено можливість звільнення від кримінальної відповідальності, але за певних умов. Так, особа, яка вчинила безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць, у т. ч. внаслідок нецільового використання коштів, призначених для таких виплат, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо:

  • нею здійснена виплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам;
  • виплату проведено до притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Крім того, 07.04.2021 р. Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні законопроєкт «Про внесення змін до статті 175 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат».

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП