Чи буде відповідальність за сплату податків не на той рахунок


◦ Облік та оподаткування
◦ Перевірки та відповідальність
11.12.2023

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев у своєму телеграм-каналі повідомив, що ініціюватиме уточнення до Податкового кодексу, щоб «закрити» питання щодо притягнення платників податків до відповідальності за сплату податкових зобов’язань не на той бюджетний рахунок.

«До мене надходять скарги платників на дії податкової служби про нарахування штрафів через помилку у бюджетних рахунках. Це коли, наприклад, платник помилково перераховує свої зобов’язання з податку на прибуток, на рахунок зі сплати податку на доходи фізичних осіб. Верховний Суд України з цього питання вже сформував однозначну позицію і визнав такі штрафи незаконними. Абсолютно логічно, адже платник зобовʼязання державі сплатив. З рахунками розбирайтесь самі. Крапка. Чесно, не розумію, чому з такою впертістю треба продовжувати виписувати штрафи, які потім все одно скасують? Позиції ВС обовʼязкові для врахування. Мені здається, це і є проявом тієї легендарної профіскальної позиції податківців, яка так шкодить побудові нормальних відносин з платниками. Вимагаю від податківців забезпечити дотримання практики Верховного Суду та прав платників податків. А щоб остаточно поставити крапку в цьому питанні, ініціюю уточнення до Податкового кодексу», — йдеться у повідомленні Д. Гетманцева.

Що ж, ініціатива похвальна. А раз все так просто, то чому б взагалі не запровадити один рахунок для сплати всіх податків. Правда, у нас уже є один такий рахунок, але він називається єдиний рахунок, порядок використання якого визначає ст. 35-1 ПКУ.

Чи мається на увазі відповідальність за помилки в рахунках у межах бюджетної класифікації чи у призначенні платежу? З цього приводу дійсно є позитивна судова практика. Нагадаємо, що схоже питання ми розглядали у статті «Помилка в реквізитах платіжного доручення: чи вважається податок вчасно сплаченим».

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП