Як звільнитися працівнику, який перебуває за кордоном


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
1284

29.01.2024

Зазвичай працівник повинен подати роботодавцю письмову заяву про звільнення з власним підписом, датою складання та датою звільнення, зареєструвати її (на другій копії заяви проставляється вхідний номер та дата отримання заяви).

Якщо роботодавець не хоче приймати заяву про звільнення, слід надіслати її Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. Дата прийняття заяви поштою вважатиметься датою її подання.

Працівнику, який перебуває за кордоном, можна подати заяву про звільнення за власним бажанням таким чином:

  • Надіслати на офіційну адресу роботодавця оригінал заяви про звільнення за власним бажанням  міжнародною поштою, наприклад DHL. 

Але в такому випадку слід подбати про:

- строк, щоб заява встигла потрапити до роботодавця до дати звільнення;
- докази того, що в конверт ви поклали саме заяву про звільнення (тобто мати опис вкладення конверту).
 

  • Надіслати заяву про звільнення на офіційну електронну пошту роботодавця (безпосереднього керівника та керівника підприємства).

Для цього:

- слід роздрукувати та підписати заяву про звільнення за власним бажанням, вказавши дату звільнення та ст. 38 КЗпП;
- відсканувати та підписати заяву ЕЦП;
- разом з протоколом ЕЦП надіслати заяву на всі відомі електронні пошти роботодавця. І обов’язково запросити відповіді щодо одержання адресатами вашої заяви про звільнення в порядку ст. 11 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

  • Якщо немає можливості надіслати поштою або електронкою, надішліть відскановану заяву про звільнення на всі відомі месенджери роботодавця, включаючи свого керівника.

Але роботодавець може відмовити у прийнятті такої заяви, оскільки не зможе пересвідчитись, чи дійсно її надіслали ви і чи справді це ваше волевиявлення.

Враховуючи воєнний стан та перебування працівника, який звільняється, за межами України, працівникам у заяві про звільнення варто написати прохання надіслати копію наказу про звільнення та скан-копію трудової книжки на вашу електронну пошту. Оригінали документів згодом можуть бути передані поштою або отримані вами особисто після приїзду в Україну.


ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП