Чи може працівник оскаржити наказ про зміни штатного розпису або скорочення штату


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
◦ Скорочення штату
◦ Кадрове діловодство
◦ Штатний розпис
◦ Судова практика
26.01.2024

Підприємство самостійно визначає організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис (ч. 3 ст. 64 ГКУ).

Прийняття такого рішення є виключною компетенцією власника такого підприємства або уповноваженого ними органу та є складовою права на управління діяльністю підприємством.

Втручання в господарську та іншу діяльність підприємства не допускається.

Не є належним способом захисту оскарження працівником рішення про визначення структури підприємства, про зміну в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників, оскільки прийняття такого рішення є виключною компетенцією власника такого підприємства чи установи або уповноваженого ними органу та є складовою права на управління діяльністю підприємством чи установою.

Суд не може вдаватись у доцільність скорочення чисельності або штату працівників. І власник має право на свій розсуд вносити зміни у штатний розпис, зменшувати чисельність одних посад, одночасно прийнявши рішення про прийняття на роботу працівників іншої спеціальності, або збільшити чисельність інших посад. Оскільки підприємство або установа мають право самостійно визначати свою організаційну структуру, встановлювати чисельність працівників і штатний розпис, обговорення питання доцільності скорочення чисельності або штату працівників лежить поза межами компетенції суду.
 

Отже, працівник не може оскаржити накази про зміни в організації виробництва та праці, про зміни штатного розпису, скорочення чисельності або штату працівників, оскільки це є неналежним способом захисту.

При цьому правом працівника є оспорювати власне саме правомірність його звільнення.

Рекомендую ознайомитися з постановою ВС від 28.03. 2019 року у справі № 755/3495/16-ц) та постановою ВС від 19.04.2023 року у справі № 127/9454/20.



 

 

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП