Дії роботодавця в разі смерті працівника


◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
12.02.2021

Кодекс законів про працю України не містить такої підстави припинення трудового договору, як смерть працівника. У такому випадку трудовий договір розривається на підставі норм трудового законодавства з урахуванням положень цивільного законодавства, роз’яснюють у Держпраці.

У разі смерті працівника роботодавець повинен оформити припинення з ним трудових відносин, а саме видати відповідний наказ, а всі належні грошові суми виплатити членам його сім’ї або спадкоємцям.

Підставою для припинення трудових відносин з померлим працівником є свідоцтво про смерть або рішення суду. Поки роботодавець не матиме такого документа, розірвати трудовий договір з таким працівником не можна.
 

Кому виплачується зарплата померлого працівника?

За правилами частини першої ст. 1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги по тимчасовій непрацездатності, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а в разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Частиною шостою ст. 83 КЗпП передбачено, що в разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю, виплачується спадкоємцям. Як бачимо, якщо в ст. 1227 ЦКУ йдеться про виплату зарплати працівника, який помер, членам його сім’ї, то в ст. 83 КЗпП вказано про виплату не членам сім’ї, а спадкоємцям.

На підставі судових рішень можна дійти висновку, що заробітну плату (у тому числі грошову компенсацію за не використані померлим дні щорічних відпусток) члени сім’ї померлого або оголошеного померлим можуть одержати відразу після відкриття спадщини (в день смерті або в день, з якого особа оголошується померлою), а спадкоємці (не члени сім’ї) — у строк, установлений для прийняття спадщини, тобто через шість місяців з дати смерті (рішення Деснянського районного суду м. Києва у справі № 754/12893/16-ц від 11.12.2017 р.).

Судова практика підтверджує можливість виплати компенсації за невикористану відпустку членам сім’ї померлого, оскільки вона входить до фонду додаткової заробітної плати (пп. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5). Суми зарплати виплачуються членам сім’ї померлого, тож роботодавець також має право виплатити їм і компенсацію за невикористану відпустку.
 

Хто вважається членами сім’ї?

Відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України сім’ю складають особи, які одночасно спільно проживають; пов’язані спільним побутом; мають взаємні права та обов’язки.
 

Які документи знадобляться?

Якщо за отриманням виплат звернувся член сім’ї померлого, який підходить під вищезгадані вимоги, він повинен надати підтвердні документи:

  • свідоцтво про смерть працівника або рішення суду;
  • документи, що підтверджують, що він був членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження (про усиновлення)), копії документів, які підтверджують факт спільного проживання, загального побуту, взаємних прав і обов’язків, кровного споріднення).
     

Працівник помер, а спадкоємці не з’являються: що робити із зарплатою?

У роботодавця є два варіанти:

  • зберігати кошти, які належать померлому працівникові, до появи спадкоємців;
  • звернутися до послуг нотаріуса. Установа як боржник може погасити свій борг шляхом внесення заробітної плати, що належить померлому, на депозит нотаріуса (частина перша ст. 537 ЦКУ, лист Мін’юсту від 12.03.2012 р. № 113-0-2-12/13.1). Підтверджує факт унесення коштів на депозит квитанція, яку нотаріус видає після того, як переконається в надходженні коштів на рахунок.

Трапляються й випадки, коли зарплату померлого вже зараховано на зарплатний рахунок, а потім з’ясовується, що такий працівник помер. Що ж робити в такому разі? Виходить, що дотриматися норм частини першої ст. 1227 ЦКУ вже не вийде?

У такому разі слід повідомити банк про смерть працівника. Банк, у свою чергу, повинен закрити рахунок клієнта, щоб не допустити зняття коштів особами, які не мають на це права, адже проконтролювати цей процес ані роботодавець, ані банк вже не зможе. У такому разі ці суми входять до складу спадщини померлого й будуть отримані членами сім’ї або іншими особами після прийняття спадщини.

Детальніше про оформлення припинення трудових відносин з померлим працівником читайте в журналі «Кадровик України» № 2/2021.


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП