Як оформити трудові відносини з особами, які чергують у пунктах незламності


◦ Воєнний стан
◦ Трудовi вiдносини
28.04.2023

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України в листі від 10.01.2023 р. № 266/27/10-23 надало роз'яснення щодо оформлення трудових відносин з особами, що перебуватимуть на чергуванні в пунктах незламності.

Вимоги щодо розгортання та діяльності пунктів незламності визначаються Порядком № 1401.

Розгортання та функціонування пунктів незламності організовується органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, суб'єктами господарювання державної та приватної форми власності (за згодою) з урахуванням наявного ресурсу.

Відповідно до пунктів 7 і 9 Порядку № 1401 стаціонарні пункти незламності розгортаються у приміщеннях об'єктів державної та комунальної власності, а також приватної власності за ініціативою власника або орендаря такого приміщення. Розгортання та функціонування стаціонарних та мобільних пунктів незламності здійснюється за кошти державного, місцевих бюджетів, кошти суб'єктів господарювання державної форми власності, а також інших не заборонених законодавством джерел.

Згідно із пунктом 2 додатка 1 до Порядку № 1401 організовується цілодобове чергування за функціонуванням пункту незламності, в яке входить:

  • обслуговування устаткування (засобів автономної генерації електроенергії, автономного освітлення та опалення, доступу до інтернету тощо) для забезпечення функціонування та безперервної роботи пункту незламності;
  • здійснення контролю за дотриманням правил пожежної безпеки та санітарно-гігієнічних норм у пункті незламності;
  • організація санітарної обробки приміщень, поповнення обсягів питної води та продуктів харчування;
  • збереження майна та обладнання;
  • ведення обліку відвідувачів пункту незламності шляхом заповнення журналу в довільній формі;
  • взаємодія з екстреними службами;
  • інформування відвідувачів щодо місць розміщення найближчих пунктів незламності, укриттів, а також закладів охорони здоров'я.

За рішенням відповідних суб'єктів, передбачених пунктом 4 Порядку № 1401, до чергування (роботи) на пунктах незламності можуть залучатися медичні працівники, психологи, соціальні працівники, громадські організації та волонтери (пункт 6 додатку 1 до Порядку № 1401).

Враховуючи зазначене, стосовно оформлення відносин з особами, що перебуватимуть на чергуванні в таких пунктах, Мінгромад пропонує звертатися до відповідного суб'єкта, який безпосередньо організовує такий пункт.

Принагідно міністерство інформує, що під час оформлення працівників за сумісництвом або суміщенням з іншими видами діяльності слід врахувати обмеження, встановлені для посадових осіб місцевого самоврядування, визначені статтями 25 та 27 Закону України «Про запобігання корупції».

Також у пунктах незламності можуть працювати волонтери, які повинні узгодити з роботодавцем питання щодо особливостей та специфіки такої роботи, його відносин з роботодавцем, в рамках чинного законодавства. Зокрема, затверджено Порядок надання волонтерської допомоги за окремими напрямами волонтерської діяльності, який визначає умови надання волонтерської допомоги за окремими напрямами волонтерської діяльності.


Джерело: БУХГАЛТЕР.ua

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП