Як розрахуватися з працівником, з яким призупинено дію трудового договору


◦ Воєнний стан
◦ Призупинення трудового договору
◦ Трудовi вiдносини
◦ Звільнення
30.05.2022

Статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ запроваджено таке поняття, як призупинення дії трудового договору — тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.  Частиною третьою цієї статті встановлено, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

У коментарі до ст. 13 Закону № 2136 Мінекономіки зазначає таке: «Оскільки призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором, вважаємо, що при призупиненні трудового договору роботодавець повинен продовжувати ведення обліку в частині визначення та фіксації сум заробітної плати та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові, якщо такого призупинення не було б. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі буде покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України».

Коментуючи ст. 13 Закону № 2136, ми зазначали, що «проблема в тому, як цю норму реалізувати на практиці. Зрозуміло, що в індивідуальному порядку роботодавці до агресора звертатися не будуть. Можливо, вони заявлять суми до відшкодування, а останні будуть задоволені за рахунок репарацій на користь України. У будь-якому разі це буде можливо після перемоги. А тим часом працівники не зможуть розраховувати на виплати від роботодавця».

Було передбачувано, що рано чи пізно виникне питання, яку суму слід виплатити працівникові, який звільнятиметься під час призупинення дії трудового договору: нараховану на дату призупинення дії трудового договору чи ту, яка йому належала б, якби дію договору не призупиняли?

І ось Держпраці та Мінекономіки роз’яснюють, як розраховуватися із працівником, якщо він звільняється під час призупинення дії трудового договору.

Так, Держпраці в листі від 09.05.2022 р. № 1922/4/4.1-ЗВ-22а зазначає, що в разі звільнення працівника у період призупинення дії трудового договору роботодавець має виплатити йому всі належні кошти до дня призупинення дії трудового договору.

Мінекономіки в листі від 17.05.2022 р. № 4706-06/25215-07 на цю ж тему зазначає, що в разі звільнення працівника всі суми, що належать йому від роботодавця, мають бути виплачені працівникові за рахунок коштів роботодавця з урахуванням вимог, встановлених ст. 116 КЗпП.


На думку редакції, роботодавець має виплатити працівникові всі належні кошти до дня призупинення дії трудового договору. 
 

 


Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП