Переведення працівника на легшу роботу як спосіб профілактики профзахворювання


◦ Трудовi вiдносини
◦ Переведення. Переміщення
23.07.2021

Управлінням Держпраці у Миколаївській області встановлено, що у суб’єктів господарювання області, зокрема ТОВ «Атомремонт», ФОП Сорока О.А. та інших, деякі працівники не можуть бути допущені до роботи та потребують переведення на іншу роботу. Адже за даними  Заключного акту, складеного за результатами періодичного медичного огляду працівників, основна робота таким  працівникам протипоказана за станом здоров’я.

Вимога щодо переведення викликана  необхідністю надання  часу особі  для вжиття  профілактичних заходів, направлених на відновлення організму, запобігання розвитку профзахворювання та збереження якості життя.

Висновки Заключного акту є підставою для роботодавця для переведення працівників, які потребують за станом здоров’я надання легшої роботи, на таку роботу у відповідності з медичним висновком тимчасово або без обмеження строку. При цьому важливо, щоб працівник надав згоду на таке переведення.

Відповідно до ст.170 КЗпП України при переведенні за станом здоров’я на легшу нижчеоплачувану роботу за працівниками зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення, а у випадках, передбачених законодавством України, попередній середній заробіток зберігається на весь час виконання нижчеоплачуваної роботи або надається матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що Заключний акт обов’язково  погоджується з інспектором  відділу з питань гігієни праці Держпраці. У разі виявлення за результатами медичних оглядів осіб, що підлягають переведенню на іншу роботу за станом здоров’я поза дією шкідливого фактора або обмеженню виконання окремих видів робіт (наприклад: роботи на висоті) необхідно надати до Держпраці наказів про виконання вимог Заключного акта.

Відділ передплати
0 800 214 008

ПЕРЕДПЛАТА

за найкращими умовами звертайтесь у відділ передплати

0 800 214 008

або заходьте в

МАГАЗИН

«ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ»

Безкоштовна пряма телефонна лінія для передплатників

0 800 214 009
044 581 57 07

Пн-Пт з 10:00 до 15:00

ДЕМО ДОСТУП